USPS Shipping Updates (9/1/21)

Please note that the US Post Office is doing much better with delivery times these days although we recommend using UPS if you have any concerns about transit times. 

Also we are no longer shipping to some countries (Spain, Greece, Italy to name a few).  We have had too many issues with packages not arriving.

Thursday, May 03, 2018

Xevious Board Repair Log

Fixed a few Xevious boards a couple of months ago, still struggle with the sound on these. I have a few that I just can't get the sound going right (static at times, music issues), finally threw them back in the box for another day.  As with any board using those Namco custom ICs (Dig Dug, Galaga, Pole Position), I recommend carefully removing them and cleaning the oxidation of the legs, seems to solve some problems.  Most of these fixes were fairly simple, involving socketed rams and processors.

Here's some of the recent repairs and some from a few years ago. Enjoy!

Xevious Video Board Repairs

Garbage on Boot – Bad 6116 at 2S.

Garbage on Boot – Bad 6116 at 2R. Plays by vertical lines in explosion of player’s ship. Bad 2149 at 6M, piggybacking fixed problem.  Died on bench, garbage on screen (flashing), bad 6116 at 2E.

Vertical Lines in some Video (10/18/11) – Video board issue, boardset booted up just fine, passed self test, but there were vertical lines in certain video portions (such as the “Xevious” in the title screen).  Piggyback 2148 rams at locations 5N, 5M, 6N and 6M.  Once I did 6N the video issue went away. Removed the ram (it is soldered) and installed a new 2148 ram and the video was good.

Vertical Lines in most Video (10/18/11) – Video board issue, boardset booted up just fine, passed self test, but there were vertical lines in certain video portions (such as the “Xevious” in the title screen).  Piggyback 2148 rams at locations 5N, 5M, 6N and 6M.  Once I did 5M the video issue went away. Removed the ram (it is soldered) and installed a new 2148 ram and the video was good.

Video Board has Garbage (10/19/11)  - Video board was not booting, came up with some garbage and would kind of reset/repeat the garbage.  Start swapping 2016/6116 Rams at locations 2E-2J.  Turned out Ram 2J was bad.  Replaced it and the board fired right up.

CPU Board Repairs

Continually resets – Bad Z-80 at 4A fixed problem.

Garbage and static sound – Bad Z-80 at 1N. Boots to Rom 6 error = 4C. Replaced 4C, but no change, replaced Z-80 at 4A.  Never fixed the static sound issue.

Boots and resets continually – Swapped out socketed ICs, bad custom 50XX at 6C.  Music was off, bad IC at 6L had no 32H signal.  Board died in testing, started reporting Ram 7 error. Replaced 6116 at 1H to fix problem.

Rom 6 Error on CPU Board (10/18/11) – Tried replacing Rom 4C which translates to Rom Error 6.  Didn’t have any affect. Swapped at the Z-80 next to that Rom at location 4A and the board booted up.

Leave your comment